Szirtes Tamás rendezésében, Vízvárdi András díszletei közt, Rományi Nóra jelmezeivel, Tihanyi Ákos koreográfiájával április 22-23-24-én mutatja be a Madách Színház Meskó Zsolt és Derzsi György A tizenötödik című musicaljét. A mű a III. Madách Musical Pályázat győztes alkotása, melyben Borbély Richárd, Solti Ádám és Jenővári Miklós alakítja Kazinczy Lajos ezredest, a tizenötödik aradi vértanút. Az első nyílt próbán jártam.

Két osztálynyi középiskolás diákkal és néhány kollégával együtt nézhettünk meg két jelenetet A tizenötödik című darabból április 11-én. Meskó Zsolt pergő, nagy történelmi tudásról és alapos kutatásról tanúskodó szövegkönyvével és Derzsi György eklektikus, mégis áradó egészet alkotó, a szimfonikus hangzást a hip-hoppal és rockkal összhangba hozó zenéjével viszi színre Szirtes Tamás a tizenötödik aradi vértanú, Kazinczy Ferenc legkisebb fiának életét és vértanúhalálát. Ahogy a rendező mondta, a színház számára ez több mint egy darab, ez egy ügy. Az alkotók nem kisebb szándékkal fogtak hozzá a mű színpadra állításához, mint hogy a haza és a szabadság kérdéseit pátoszmentesen, de méltósággal járják körül, és leporolják, jelenre vonatkoztatva értelmezzék az odaadás, a kötelesség, az önfeláldozás fogalmát.

A műből 2021. július 5-én keresztmetszetet mutattak be online a színház stúdiószínpadán, mely egyben a pályázat döntője is volt. A 30 perces kivonat rendezője, Valcz Péter a nagyszínpadi ősbemutató játékmestere, a főszereplő, Borbély Richárd – megérdemelten, hisz nem véletlenül az ő hangjára íródott – címszereplője lett. A cellájában életére visszatekintő és a jelenben válaszokat kereső fiatal katona története és a művet végig kísérő, folyton változó zene összehozza a klasszikus musicalekből ismert nagy ívű – társadalmi léptékű – sorsmesélést és a húszas éveikben járó fiatalok bensőséges, néhol kamaszos hevületű magánéleti fordulatait.

A nyílt próbán először volt együtt díszlet, fény és jelmez. Vízvárdi András díszlete vastraverzekkel, emelvényekkel, rácsokkal, határoló síkokkal formálja meg Kazinczy celláját. Tudva, hogy Vízvárdi készíti a Madách vetített díszleteinek grafikáit, nem kérdéses, hogy ez a tér is kap majd még egy réteget – remélve, hogy olyan szépen összesimul a fizikai díszlettel, mint A Nyomorultakban Kentauréval. Az egyik képben a vörössel megvilágított rácsszerkezeten hol élesen, hol derengőn vág keresztül felülről a fehér fénypászma – a világítástervezésért ismét Madarász János felel, fénykoncepciói sejtelmessé, rideggé vagy éppen bájosan otthonossá teszik a vasrácsokkal övezett színpadot. Rományi Nóra jelmezei klasszikus vonalú, korhű kosztümök – legalábbis, amelyeket a nyílt próbán láthattunk. Egyenruhák, báli kosztümök, szín- és anyagkavalkád, testre, korra és táncra szabva. A koreográfia Tihanyi Ákos, Molnár Ferenc és Csörögi Márk munkája, ötvözi a hip-hop, disco, balett és klasszikus musical táncstílust. Az előadás zenei vezetője Kocsák Tibor, akinek vezényletével a Madách Színház zenekara ezalkalommal is tökéletesen szól, legyen szó bármely zenei stílusról.

Szirtes Tamás rendezésének kérdésfelvetéseiből, hangsúlyaiból a két jelenetben egyelőre nem sok bontakozott ki, a mára kézjegyévé vált tépelődve középre térdelés azonban ezúttal sem marad el. De kétségtelen, hogy a legfrissebb magyar musicalben ennél árnyaltabban is megmutatják majd Kazinczy Lajos drámáját.

Jegyvásárlás: https://madach.jegy.hu/

Színlap: https://madachszinhaz.hu/szindarab/a-tizenotodik